LithuanianEnglish (United Kingdom)
Naminė obelis - Malus domestica Borkh. - Apple tree

 

Naminė obelis - Malus domestica Borkh. - Apple tree   Naminė obelis - Malus domestica Borkh. - Apple tree  Naminė obelis - Malus domestica Borkh. - Apple tree

 

Naminė obelis

Augintojams: obelis (lot. Malus domestica Borkh.) – erškėtinių (Rosaceae) šeimos obelinių (Maloideae) pošeimio augalų gentis. Mediena kieta, tamsi, rausva. Kadangi auginama dėl vaisių, kamienai formuojami itin trumpi ir baldų gamybai mažai tetinka. Lietuvoje auginama keletas obelų rūšių, išvesta daug veislių. Savaime auga viena rūšis: Miškinė obelis (Malus sylvestris).

Estetams: žiedai sukrauti skėčiuose arba skėtiškose kekėse. Vaisius obuolys su 3-5 lizdais ir 2-3 sėklomis lizde. Mediena kieta, tamsi, rausva. Kadangi auginama dėl vaisių, kamienai formuojami itin trumpi ir baldų gamybai mažai tetinka. Prinokę obuoliai būna raudoni, geltoni, žalsvi ar įvairiaspalviai.

Smaližiams: vaisiaus luobelė labai plona, minkštimas sultingas, be sukietėjusių ląstelių. Obuoliai gali būti kepami, verdami, džiovinami, konservuojami. Gaminamas obuolių sūris. Rauginant obuolių sultis gaminamas obuolių vynas, sidras. Obuolių uogienėje esantys pektinai yra dirbantiems kenksmingomis sąlygomis, nes jie absorbuoja toksines medžiagas ir sunkiuosius metalus.

Smalsiems: pasitarus su gydytoju, obuoliais galima gydyti ir virškinamojo trakto ligas. Švieži tarkuoti obuoliai valgytini viduriuojant, jais gydomas ūmus ir lėtinis storosios žarnos uždegimas. Medicinos knygose rašoma, kad tiems, kurie kasdien valgo obuolius, kraujyje sumažėja cholesterolio.

 

Apple tree


For the growers: apple tree (lat. Malus) belongs to Rosaceae family, Maloideae subfamily. The wood is hard, dark, pink. As is grown for its fruit, the trunks are formed to be short and it is unsuitable for furniture manufacturing. In Lithuania are grown several apple tree varieties, many varieties are derived. Naturally grows one species: Malus sylvestris.

For the aesthetes: the blossoms are stacked in umbrella-like inflorescences. The fruit is apple with 3-5 slots and 2-3 seeds in each. Ripe apples are red, yellow, greenish or multicolored.

For the gourmands: fruit skin is very thin, the flesh is juicy, without hardened cells. Apples can be baked, cooked, dried, preserved. Apple cheese is produced. By fermentation of apple juice, apple wine or cider is produced. Apple pectin present in jam is good for working in hazardous conditions because it absorbs toxic substances and heavy metals.

For the curious: after consultation with the doctor, apples can be used to treat gastrointestinal diseases. Fresh grated apples should be eaten against diarrhea, to treat acute and chronic inflammation of the colon. According to medical books, daily eaten apples reduce cholesterol in the blood.

 

Puslapis atnaujintas

Last Update: 2017-03-24 13:26.

Paieška

Šiuo metu naršo

 384 svečių 

Mūsų partneriai

Reklaminis skydelis
About us
Not only this,
  • Cell Phone Jammers
  • Cell Phone Blocker
  • As a result, the fat that you intake is not absorbed by your body.