Medkirčiai garsina Lietuvą

Ką tik Lilehameryje (Norvegija) pasibaigęs XXXIII-ias pasaulio medkirčių čempionatas maloniai nustebino rezultatais medžio vertimo rungtyje: aukštą aštuntą vietą profesionalų įskaitoje (tarp 83 dalyvių) su Husaqvarna 576 XP užėmė prieniškis Gintaras Karpavičius, kurio nupjautas medis nuo už 15 m įsmeigtos gairelės nukrito vos už 3,5 cm. Bet labiausiai nudžiugino tik pernai Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegiją baigęs Antanas Brunevičius (Husqvarna 572 XP), laimėjęs 3-ią vietą tarp 26 jaunių – jo, kaip ir slovako Anton Jukabjak, nupjautas medis nuo taikinio nukrypo 6 cm, tačiau Antanas rungtyje sugaišo keliomis sekundėmis ilgiau. Beje, tuo labai stebėtis nereikėtų, nes jau prieš 2 metus Antanas parodoje „Baltijos miškai“ įveikė visus „senius“ ir laimėjo I-ą vietą medžio pjovimo varžytuvėse, o Gintaras šioje rungtyje 2012 metais pasaulyje buvo ketvirtas.

Varžybos vyko olimpinėje arenoje (1994 m. čia vyko žiemos olimpiada). Jos, kaip ir visada, prasidėjo nuo grandinės keitimo rungties, kurioje Lietuvos rekordą su pjūklu Husqvarna 372 XP pagerino Tadas Norkus – 11,70 s (20-a vieta), o pasaulio rekordą pasiekė austras Jürgen Erlacher – 8,38 s. Po to medkirčiai varžėsi kombinuoto ir tikslaus pjaustymo rungtyse. Beje, šioje rungtyje pasaulio rekordą pagerino slovakas Jaroslav Kukuc.

Paskutinėje, šakų genėjimo rungtyje, sprendėsi medalių individualioje ir komandinėje įskaitoje likimas. Po keturių rungčių lietuvių rezultatai buvo apie vidurį, tad galutinėje įskaitoje aukštų vietų nesitikėjome. Didžiausia viltis buvo siejama su kupiškėno Romo Balčiūno startu, nes 2014 m. Šveicarijoje jis buvo 5-as pasaulyje šioje rungtyje. Deja, finišas nelabai pavyko: 30 šakų nugenėta per 18,01s, padarytos 3 klaidos (60 baudos taškų) ir užimta 54-a vieta, o galutinėje įskaitoje 41-a. Čia vėl buvo pagerintas pasaulio rekordas – jį pasiekė vokietis Marco Trabert, šakas nugenėjęs per 14,03s ir tapęs pasaulio čempionu ne tik šioje rungtyje, bet ir bendroje įskaitoje. Baltarusis Siarhei Shkudrou rungtį atliko dar greičiau - 12,75s, deja, padarė 1-ą klaidą.

Bendroje įskaitoje Lietuvos medkirčiai (Romas Balčiūnas, Gintaras Karpavičius ir Tadas Norkus) aplenkė tikrai stiprias Švedijos, Suomijos, Čekijos ir kt. komandas bei užėmė 19-ą vietą tarp 28. Pirmi buvo baltarusiai, antri vokiečiai, treti austrai. Tarp jaunių Antanas Brunevičius liko 13-as, o nugalėjo vokietis Thomas Schneider. Pirmą kartą startavusių moterų tarpe individualioje įskaitoje nugalėjo švedė Linn Arvidsson (12 dalyvių).

Laisvu laiku aplankėme didžiausią Europos šiaurinėje dalyje įrengtą muziejų po atviru dangumi (panašus į Rumšiškių buities muziejų), pasikėlėme pasižvalgyti nuo slidžių tramplino, grožėjomės Norvegijos gamta. Sekantis pasaulio čempionatas vyks 2020 metais Serbijoje.

 

KMAI kolegijos dėstytojas, profesijos mokytojas ekspertas Arūnas Jurkonis

Nuotraukos Aido Lebedos