PROJEKTAS „NAUJOS MIKROŽALUMYNŲ AUGINIMO TECHNOLOGIJOS IR JŲ DIEGIMAS SIEKIANT TVARAUS ŪKININKAVIMO"

PROJEKTAS „NAUJOS MIKROŽALUMYNŲ AUGINIMO TECHNOLOGIJOS IR JŲ DIEGIMAS SIEKIANT TVARAUS ŪKININKAVIMO“ NR.  23PA-KK-23-1-05581-PR001

 Parodomojo bandymo tikslas. Projektas „Naujos mikrožalumynų auginimo technologijos ir jų diegimas siekiant tvaraus ūkininkavimo“ yra skirtas galutiniams naudos gavėjams, t.y. ūkininkams, jų partneriams, ūkio darbuotojams, kitiems fiziniams ar juridiniams asmenims, užsiimantiems žemės ūkio veikla, pademonstruoti naujas inovatyvias mikrožalumynų auginimo technologijas, kurias taikant siekiama tvaraus ūkininkavimo bei auginami aukštos pridėtinės vertės žemės ūkio produktai.

 Projekto naujumas ir aktualumas. Produktas (mikrožalumynai) ir procesas (mikrožalumynų auginimo technologijos) pasižymi iš esmės naujomis savybėmis, kurios reikšmingai skiriasi nuo galutinių naudos gavėjų iki šiol augintų produktų ir taikytų procesų. Lietuvos ūkiuose iki šiol iš esmės nebuvo auginami mikrožalumynai, kaip funkcinis maistas, ir jiems auginti nebuvo taikomos inovatyvios auginimo technologijos. Produkto ir proceso ypatumai leis galutiniams naudos gavėjams įgyti konkurencinį pranašumą. Mikrožalumynai bus auginami biologiškai skaidžiuose kokoso ir kanapių pluošto kilimėliuose, vermikulite bei substratuose iš šalutinių vietinių ūkių produktų. Šios auginimo technologijos Lietuvos ūkiuose nebuvo taikomos. Projekto metu bus diegiamos naujos mikrožalumynų veislės, kas leis ūkiams pasirinkti tinkamiausias (optimaliausias) ir gauti optimalų derlių. Tai leis ūkininkams efektyviau organizuoti savo ūkio veiklą, organizuoti žemės ūkio produkcijos auginimą bei tokiu būdu įgyti konkurencinį pranašumą su aukštos pridėtinės vertės žemės ūkio produktais.

Projektas netiesiogiai turės teigiamą poreikį aplinkai ir  klimatui, kadangi:

- nenaudojami jokie dirvožemio resursai, o naudojami maistiniai tirpalai neišleidžiami į aplinką ir naudojami tolimesniame auginimo procese;

- uždarų apytakinių sistemų naudojimas laistymo tikslams;

- energijos taupymas, naudojant dirbtinį apšvietimą bei laistymo sistemą įdiegiama automatizuota kontrolės sistema, leidžianti efektyviai naudoti energijos ir vandens išteklius;

- nenaudojamos sintetinės trąšos; durpės ir durpių pagrindu pagamintos terpės pakeičiamos alternatyviomis organinėmis medžiagomis.

- naudojama beatliekinė (auginimo kilimėliai bei susidariusios atliekos yra kompostuojamos ir taip užtikrinama pakartotinis panaudojimas tolimesnėje ūkio veikloje) gamybos technologija, naudojamos šalutiniai vietinių ūkių produktai.

 Projekto finanasavimas. LR žemės ūkio ministerijos kanclerio 2024-05-22 potvarkiu Nr. BRK-9345 šiam projektui įgyvendinti skiriama iki 99 990,00 Eur dydžio parama, iš jos Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšos sudaro iki 84 991,50 Eur  t. y. 85 proc. paramos sumos, ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšos sudaro iki 14 968,50 Eur t. y. 15 proc. paramos sumos.

 Laukiami rezultatai ir projekto viešinimas. Įrengta 10 parodomųjų bandymų. Rezultatų pritaikymo tęstinumas kituose Lietuvos ūkiuose. Po projekto įgyvendinimo labai tikėtina, kad ne tik projekto veiklose dalyvavę galutiniai naudos gavėjai taikys šio parodomojo bandymo metu pristatomas priemones, tačiau ir kiti susidomėję ūkininkai bandys taikyti šias priemones. Skleidžiant projekto rezultatus  planuojama organizuoti 4 seminarus ir 10 lauko dienų, suburtos 5 dalijimosi ūkininkavimo patirtimi projekto dalyvių grupės.

 Projekto įgyvendinimo trukmė – 24 mėn. (2024 04 – 2026 04)

Bendrai finansuoja Europos Sąjunga